Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: I Leksand står centrum emot byarna – och de senare körs helt över av de första

Annons

Leksands kommunstyrelses beslut den 11/12 om att ”hjälpa” kommunens byar att ansöka om lantmäteriförrättning för bildande av vägsamfälligheter är en omyndigförklaring av de som bor i byarna.

När byvägarnas huvudmannaskap tidigare var aktuell, var byarnas motstånd på ett stormöte kompakt. 2017 har kommunen fortsatt kräva bildande av vägsamfälligheter. På ett möte i år för Häradsbygdens sex byar var motståndet fortsatt totalt. Kommunal ”hjälp” var inte ens på tal.

Nu hänvisar kommunstyrelsen till att det (mycket anonyma) så kallade kommunbygderådet tillstyrkt kommunal ”hjälp” med lantmäteriansökningar.  Rådet är tydligen kommunstyrelsens förlängda arm.

Tidigare i år beslöt kommunstyrelsens majoritet att byar som inte senast 31 augusti 2019 tecknat avtal med kommunen helt mister all väghållning. Boende i Noret (centrum) ska däremot (utan förening!) få fortsatt kommunal vägservice.

Motsättningen stad mot landsbygd får i Leksand en lokal variant - centrum (A-laget) mot byarna (B-laget), där de senare helt körs över.

 Nils Gunnar Storerkers

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons