Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur mår Siljan, egentligen?

Annons

Hur mår Siljan? Vad orsakar denna nedsmutsning som man kan se i sjön? Vassen breder ut sig, i Norrviken är det värst, den sprider sig norrut efter stranden.

Pumpstationen vid invallningsdiket togs bort, hur klokt beslut var det? Övergödning leder till att vass breder ut sig, där täta vassbestånd bidrar till syrebrist, fiskar och andra djur får svårt att leva och reproducera sig där!

Att bada i Siljan är inte trevligt, man blir omfluten av gegga som lossnar från stenarna och slem täcker botten, så ser det ut längst stränderna.  

Tidig vår, för några år sedan när isen försvunnit, gick jag längst stranden och grönt slem täckte botten på sina ställen, vad var orsaken till detta? 

Fiskodlingen vid Björka, hur påverkar den vattnet i Siljan? Lämpligheten med sådan anläggning i en insjö kan diskuteras, hur mycket avföring samlas inte under kassarna?

Fiskfodret, hur bra är det för vildfisken? Abborrar som metades glatt utanför utloppet vid fiskodlingen på Sollerön för länge sen, gick inte att äta!

Sollerö fiskevårdsförening har sagt NEJ till till utbyggnad av odlingen vid Björka! Ägarna av fiskodlingen sitter på Åland, den är alltså såld till utlandet, hur många är medvetna om detta?

Jag anser att diskodlingen passar bättre i Ålandshav än i Siljan!

Låt vår vackra sjö (för)bli en levande sjö med friska innvånare innan det är för sent! En sjö som är badvänlig, utan detta slem som byggs på och blir tjockare för varje år!

Våra politiker har väl också ett stort ansvar i denna fråga, så ta beslut som gynnar de som i framtiden skall bo och verka runt Siljan! 

Mås-Gertrud, Sollerön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons