Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Exitskatten riskerar att bli spiken i kistan för många småföretag

Annons

Regeringen föreslår en så kallad exitskatt, att tillgångar som flyttas ut ur landet ska beskattas vid gränsen. Vad ingen tyckts ha tänkt på är hur denna skatt slår mot dödsbon med arvingar bosatta utomlands, i synnerhet om arvet är ett familjeföretag.

Skatteverket erkänner till och med att de överhuvudtaget inte tittat på vilka konsekvenser förslaget skulle få för våra företag.

När arvsskatten en gång avskaffades av en enig riksdag var ett av de tyngst vägande skälen att de drabbade familjeföretag orimligt hårt. I en situation där företaget redan drabbats av förlusten av en ägare - och familjen av förlusten av en älskad mor eller far - behövde dessutom stora summor plockas ur företaget, beskattas som utdelning och sedan användas för att betala arvsskatten.

För många småföretag blev det spiken i kistan, och samma sak riskerar att ske igen om exitskatten blir verklighet.

Precis som alla andras barn vill våra också se sig om i värden och ge sig ut för att plugga eller jobba i några år. Ska de inte få den möjligheten med mindre än att de riskera att familjeföretaget går omkull om något skulle hända medan de är borta? Det verkar ju helt galet?

Salka Börjeson Eynon, Green Hotel, Tällberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons