Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Är det beslutsfattarnas egna intressen som gör att man satsar mer på sport än kultur i Avesta

Annons

I höst ska kulturskolan få nya fina lokaler (visserligen utan parkering) i den gamla baptistkyrkan på Prästgatan. Med en orkestersal uppkallad efter självaste Ebbe König – eldsjälen som grundade Avesta musikskola. Kommunens investering i nya lokaler ska dock inte misstas för en verklig satsning på kulturskolan – man hade helt enkelt ingen annanstans att göra av verksamheten.

Frågan är vad man ska med lokalerna till när pengarna inte räcker för att erbjuda undervisning i några av de mest populära instrumenten. Tre lärare har nu fått beskedet att de inte får jobba kvar på grund av sparkrav. I praktiken kan det innebära att kulturskolan står utan lärare i gitarr, slagverk, sång och kör i höst.

Jag begriper att det måste sparas – kommunen står inför stora ekonomiska utmaningar. Det jag inte begriper fullt ut är prioriteringarna. Tre deltidstjänster måste bort från kulturskolan. Samtidigt har samma förvaltning råd att presentera flera nyheter i kommunens redan påkostade sportpark i år igen.

I kommunens vision Avesta 2030 beskriver man hur Avesta ska erbjuda ett ”stort kulturutbud” och ”ett kulturliv som lyfter”. Bland kommunfullmäktiges beslutade mål finns ett som lyder: ”En bred musik- och kulturskola med många deltagare”. Det mäts på antalet deltagare. Jag hittar inget mål som försvarar ytterligare satsningar på sportparken.

Kommunfullmäktiges mål är tydliga men någonstans på vägen, i bildningsstyrelsen eller på tjänstemannanivå, går det ändå snett. Är det beslutsfattarnas egna intressen som styr?

Målet för kulturskolan uppnåddes visserligen förra året (efter många år av vikande siffror), men inte för att kommunen gjorde nödvändiga satsningar, utan för att kulturskolan fick pengar från Kulturrådet och kunde erbjuda en mängd prova på-aktiviteter, workshops och lovaktiviteter.

Ska vår kulturskola verkligen vara beroende av kulturrådet? Och är vi nöjda med att den ordinarie terminsundervisningen ersätts av prova på-kurser och workshops i exempelvis pepparkakshusbygge? Siffrorna ser bra ut men var det verkligen det som var tanken?

Kulturen är jätteviktig på papperet men i verkligheten glöms den bort gång på gång.

Gör om och gör rätt – behåll kulturskolans lärare!

Sara Ekström, en kommunmedborgare som ser värdet i en levande kulturskola med både bredd och djup

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons