Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insamling av farligt avfall

Annons

Trots att nio av tio svenskar lämnar sitt farliga avfall på rätt plats, hamnar 4000 ton farligt avfall i hushållssoporna varje år.

-Det är avfall som direkt kan vara skadligt för hälsa och miljö, säger Lena-Stina Björklund.

I samband med Renhållningsverksföreningens, RVF, rikstäckande kampanj om farligt avfall stod hon igår, tillsammans med Bernt Rosenvik, tekniska kontoret, och Anders Hinders, Sita, på parkeringen mellan Coop och Dalagatan för att informera om, och samla in, farligt avfall.

-Det har varit ett trettiotal personer här, säger Lena-Stina Björklund.

Anders Sinders, från Sita, fanns på plats med en lastbil där han sorterade upp det avfall folk lämnade in. Batterier, spillolja, lysrör, glödlampor, rengöringsmedel, lösningsmedel och bekämpningsmedel fanns bland det inlämnade.

-Men mest är det färg, säger Anders Hinders.

Många hade också kommit förbi med tomma färgburkar.

-Men om förpackningen är ren och torr, sorteras den som metallförpackning, så de fick gå över till återvinningsstationen, säger Lena-Stina Björklund som tycker att Orsaborna är duktiga på att lämna in sitt farliga avfall.

-Det märks att många bryr sig om sorteringen, säger hon och hoppas att de ska kunna fortsätta med fastighetsnära insamling.

-För att göra det lite enklare för folk, säger hon.

En av dem som besökte inlämningen var Carl-Erik Wohlmer. Han hade bland annat med sig gamla tablettförpackningar i metall och plast och undrade hur de skulle sorteras.

-Om du kramar ihop förpackningen och den inte återfår formen är det mest metall och ska sorteras som metallförpackning, förklarade Bernt Rosenvik.

Det enda som oroade vid insamlingen var att alla som kom var medelålders och uppåt.

-Det bådar ju inte gott inför framtiden, säger Lena-Stina Björklund som ändå tror att de flesta är medvetna om hur de ska sköta sitt avfall.

Hon får medhåll av Anders Hinders.

-Det har gått framåt. Förr grävdes allt bara ner i jorden.

SOFIA HOLMSTRÖM

Mer läsning

Annons