Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingvar är doktor i kärnfysik

Annons

- Det är kanske inte den smartaste vägen för den som vill göra karriär och tjäna pengar, då hade man lika gärna kunnat gå en utbildning och börja jobba direkt. Men det har fungerat bra ändå för mig. Det är bra att ha en stark bakgrund oavsett vad man arbetar med, säger Ingvar.

Han är född och uppväxt i Mora. Efter studenten vid S:t Mikaelsskolan, militärtjänst som kompanibefäl på I 13 i Falun, och åtta månader på Mora Armatur bar det iväg till Uppsala.

- Därefter hoppade jag en hel del mellan ämnen, jag läste bland annat geologi. Jag har inte valt de ämnen jag studerat speciellt medvetet. Att det blivit så mycket beror på att jag har breda intressen.

Efter examen i både fysik och geologi började han forskarutbildning i geofysik. Vid sidan av forskarstudierna arbetade han heltid vid ABB Atom som industriforskare, med inriktning på kärnfysik. Totalt blev det sex år år på ABB. Att han hade möjlighet att jobba samtidigt med utbildningen höll studieskulderna på låg nivå.

Han skaffade ekonomutbilning och fick jobb på SE-banken i Stockholm, som finansanalytiker i fyra år och sedan två år som riskanalytiker. För någon månad sedan började han som finans-analytiker på Swedbank Market i Stockholm.

- Jobbet går ut på att se strukturer i stora informationsmängder. Skillnaden mellan finansanalytiker och riskanalytiker är att den första följer kapitalmarknaden, riskanalytikern gör modeller för att kartlägga den risk banken tar i hanteringen av värdepapper och utlåning.

Hur var det att arbeta heltid, ha små barn, och läsa på universitet?

- Det var lite krävande, jag skaffade barn när jag var doktorand, och hade forskartjänst på universitetet.

Ingvars hustru Lena är från Nyköping och arbetar som museipedagog på länsmuséet i Västerås.

Vad tyckte hon om din satsning på utbildning?

- Det var inga konstigheter, men när jag var i Norge i två år och arbetade på en forskningsreaktor, åkte jag bara hem på helgerna. Hon var ensam med barnen, så det var lite jobbigt.

Ingvars utbildning motsvarar 720 akademiska poäng. Förutom ett gott läshuvud har han disciplin när det gäller att "plugga".

- Jag är ganska duktig på att sätta mig ner och läsa när det behövs.

Vad gör en doktor i kärnfysik?

- Framförallt bränsleforskning och utveckling av kärnbränsle. Jag utvecklar också mätmetoder för att ta reda på egenskaper hos kärnbränslet och öka säkerheten.

Hur är säkerheten inom svensk kärnkraft?

- Den är extremt hög. Det som hände i Forsmark i somras hade inget med själva reaktorn att göra.

Ingvar är noga med att hålla sig i fysisk form.

- Jag har alltid tränat och hållit på med idrott. Som uppvuxen i Mora var det naturligt att hålla på med idrott. Jag spelade fotboll i Öna SK och ishockey på leknivå. Nu blir det mest löpning och styrketräning.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons