Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget tapp i julhandeln

Annons

Årets julhandel i Rättvik tyder inte på något oroande tapp på grund av blidvädret.

-Visst blir folk lite mindre inspirerade att julhandla när snön inte finns på plats. Men årets julhandel är ändå ganska normal. Det är istället främst ekonomin som styr hur privatpersoner agerar. Vi köpmän märker direkt av när barnbidraget kommer den 20:e och när lönerna kommer dagarna innan jul, säger Anita Åkerström.

Det varma vintervädret påverkar främst säsongsbetonade affärer som sport- och skoaffärer. Andra som bokaffärer påverkas inte alls. Några, som design- och livsstilsbutiker, kan även öka omsättningen.

-Jag säljer skor och märker av hur vädret påverkar. Men till jul är det tofflor - inte uteskor- som är den stora julklappsvaran. För oss är det ständigt årets julklapp. Tofflor lanseras för övrigt till julen och till fars dag, säger Anita.

Köpmännen i Rättvik känner ingen desperation.

-Visst har det varit trögt veckorna innan jul. Men så är det jämt. Nu har den dragit igång på allvar. Årets julhandel kommer att bli normal, säger hon.

Rättvikarna handlar också relativt bra i den egna orten.

-Vi har ingen mellandagsrea. Vi håller istället ett så lågt pris vi kan under hela julhandeln. Om vi sänker priserna gör vi det innan jul. Vi tycker att det är att luras om man har olika priser före och efter jul. Jag tycker det är fel att utnyttja folks situation. Om det är så ska kunden istället satsa på presentkort i julklapp. För oss känns det hederligare att inte ha någon mellandagsrea, säger Anita Åkerström.

Butikerna i samhället håller öppet även på julafton.

-Så har vi gjort under alla mina 25 år i skobutiken - alla år utom ett. För 20 år sedan fick vi mycket stark kritik från våra kunder när vi höll stängt på julafton. Vi fick senare veta att bensinstationerna i Rättvik var totalt överhopade med desperata julklappskunder under julafton. Det misstaget gör vi inte om, säger Anita Åkerström.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons