Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget stopp för gasplaner

Annons

I förra veckan presenterade oljekommissionen sin utredning. Där sägs bland annat att en naturgasledning till Mälardalen och Bergslagen inte kan räkna med något statligt stöd.

I Borlänge finns naturgas- intresse hos både SSAB Tunnplåt och Kvarnsvedens pappersbruk. Peter Hultqvist menar att det som kommissionen nu säger inte stoppar de planer som finns.

-Staten ska inte engagera sig i utbyggnaden av gasnätet, konstaterar Hultqvist och menar att det inte heller har varit tanken.

Om Eon och industrin fullföljer planerna får de prövas på sedvanligt sätt. Hultqvist menar att naturgasen ska ses som ett alternativ till oljan, under en övergångsperiod.

-Gasen är inte evig. Ska man bygga ett ledningsnät ska man också kunna ha biogas i nätet. Det är viktigt att biogasanvändning är möjlig, och så är det sagt att det ska vara.

Peter Hultqvist ser inte det som sägs i oljekommissionens rapport som något nytt, när det gäller naturgasen. Lantbrukarnas riksförbund välkomnar rapporten. LRF vill inte se något utbyggt gasnät:

-Regeringen måste säga ett entydigt nej till en naturgasledning från Småland genom Östergötland och Sörmland till Bergslagen och Dalarna. Det räcker inte att som oljekommissionen uttrycka "tveksamhet" till en sådan storskalig satsning, säger förbundsordförande Lars-Göran Pettersson i ett pressmeddelande.

Den tänkta ledningsdragningen har väckt debatt i Borlänge. Kommunen vill ha en annan dragning än den Eon föreslagit. Peter Hultqvist säger att ett allmänt möte ska ordnas, där frågan ska diskuteras.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons