Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget krav på utevistelse för hästar

Annons

Hästar måste inte ha tillgång till hage.

Det står klart sedan Djurskyddsmyndigheten beslutat om nya djurskyddsregler.

Det omdebatterade kravet på att hästar ska ha rätt till daglig utevistelse i beteshage eller rasthage klubbades aldrig.

När Djurskyddsmyndigheten på måndagen tog beslut om nya djurskyddsregler för hästar hade kravet mildrats. Enligt de nya reglerna ska hästar "normalt sett dagligen ges möjlighet att röra sig i sina naturliga gångarter". Men efter remissförfarandet beslutade myndigheten att denna rörelse även kan ske i ridhus eller paddock om det inte finns möjlighet att anlägga en hage.

För många storstadsnära ridskolor är beslutet en god nyhet. Flera ridskolor befarade att de skulle tvingas stänga eller flytta om kravet på hagar blev verklighet.

Diskussionen kring spiltor har också oroat många trångbodda ridskolor. I de nya föreskrifterna står att en häst inte får stå uppbunden i spilta under längre tid än 16 timmar per dygn. Spiltor i gamla stall får vara kvar, men i nya stall får spiltor bara byggas om de är för tillfällig uppstallning, behandling eller så kallade ät- eller skötselspiltor.

Kravet på sällskap för hästar har också det fått en mild skrivning. "Tät kontakt med andra flockdjur eller en människa kan ersätta behovet av en artfrände", skriver Djurskyddsmyndigheten i ett pressmeddelande.

De nya reglerna börjar träda i kraft den 1 augusti 2007, men först 2010 kommer hela det nya regelverket ha trätt i kraft.

TT

Mer läsning

Annons