Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget genombrott på toppmöte

Annons

Söndagens möte mellan Israels och palestiniernas ledare beskrevs som "positivt" men orsakade inga större svallvågor. Det överskuggades av att Israels premiärminister åter sagt sig vara redo att prata fred med arabstaterna.

Mötet mellan premiärminister Ehud Olmert och den palestinske presidenten Mahmud Abbas är tänkt att bli det första i en serie toppmöten mellan de båda ledarna som ska ske varannan vecka.

Initiativet kommer från USA, vars utrikesminister Condoleezza Rice nyligen besökte regionen i ett försök att väcka den insomnade fredsprocessen till liv.

Ingen presskonferens hölls efter mötet i Jerusalem. Olmerts kansli meddelade att samtalet hade berört "den politiska horisonten", ett luddigt begrepp som myntades under Rices visit, men inte konfliktens verkliga knäckfrågor: flyktingar, gränser, Jerusalem.

Både Abbas och Olmert är politiskt svaga och sannolikt är ingen av dem i nuläget kapabel att göra de långtgående och smärtsamma eftergifter som behövs för att nå ett slutligt fredsavtal.

Abbas vill genast gå in i slutstatusförhandlingar, men Olmert vägrar så länge palestinsk milis fortsätter skjuta raketer från Gazaremsan och håller den israeliske soldaten Gilad Shalit fången.

Shalits öde var en av punkterna på toppmötets dagordning. Olmert uppmanade Abbas att göra allt för att få Shalit fri. Själva förhandlingarna om fångutväxling mellan Israel och miliserna som håller Shalit, som tillfångatogs i juni 2006, sköts dock av Egypten.

Olmerts taleskvinna kallade mötet med Abbas "positivt" och sade att nästa träff sannolikt sker i Jeriko på Västbanken. En talesman för Hamas, rival till Abbas Fatahrörelse och dominant i palestiniernas regering, kallade toppmötet "ett meningslöst fototillfälle".

Mer intresse än själva toppmötet väckte Olmert själv tidigare på söndagen, då han återigen uttalade sig försonligt om Arabförbundets fredsplan som har fått stor uppmärksamhet på senare tid.

Grundtanken är att Israel får fred och normala relationer med hela arabvärlden i utbyte mot reträtt från all ockuperad mark. I veckan samlas Arabförbundet för att driva fredsplanen vidare, och på söndagsmorgonens regeringssammanträde sade Olmert att han är beredd att möta arabstaterna för att diskutera förslaget.

Kritiker både i och utanför Israel har anklagat Olmert, som har rekordlågt opinionsstöd, för att utnyttja den arabiska fredsplanen i pr-syften.

TT

Mer läsning

Annons