Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget genombrott för EU-fördrag

Annons

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gjorde på lördagen ett sista desperat försök att förmå Polen att överge sitt motstånd mot det nya reviderade EU-fördraget.

Merkel diskuterade fördraget med Polens president Lech Kaczynski i Meseberg utanför Berlin, men resultatet av samtalen har inte offentliggjorts. Fördraget, som syftar till att reformera EU:s institutioner, ska tas upp vid nästa veckas toppmöte i Bryssel.

Polen har hittills hotat att inlägga sitt veto, om inte unionens röstregler ändras. Enligt Polen har de stora länderna, särskilt Tyskland, för stort inflytande. Den åsikten delas av Tjeckien.

En av president Kaczynskis rådgivare, Marek Citjocki, antydde i en polsk tv-intervju att samtalet med Merkel varit resultatlöst.

Polens relationer med övriga EU har försämrats sedan de nationalistiska tvillingbröderna Kaczynski valdes till president respektive premiärminister 2005.

Tyskland innehar för närvarande ordförandeposten i EU och Merkel vill gärna uppnå konkreta, prestigefulla resultat. Hon har sagt att hon vill att samtliga medlemsländer ska ha skrivit under fördraget innan valet till EU-parlamentet 2009.

Det ursprungliga fördraget, som hade drag av en EU-konstitution, stoppades av folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna för två år sedan. Frankrikes president Nicolas Sarkocy träffade på lördagen Nederländernas premiärminister Jan Peter Balkenende. De två sade sig vara överens om att det är viktigt att EU:s medlemmar kommer överens om ett "förenklat fördrag" vid toppmötet nästa vecka.

TT

Mer läsning

Annons