Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget fel av kommunen i laxfrågan

Annons

Den 19 december förra året hade kommunstyrelsen för andra gången under hösten ett förslag till arrendeavtal med Slotts lax på bordet.

Efter votering med siffrorna sju för och fyra emot, röstade man för att föreslå fullmäktige att godkänna det utarbetade arrendeavtalet.

Arbetsgruppen mot en utökning av laxodlingen överklagade beslutet till Länsrätten då man menade att ärendet inte hade beretts tillräckligt.

Vidare ville man att rätten skulle ta ställning till om det var lämpligt att ta med en skrivelse från laxföretagets juridiska ombud i beslutsprocessen. Speciellt som skrivelsen innehöll uttalade hot om rättsliga åtgärder om inte kommunen följer vad företaget anser vara ett redan ingånget avtal i arrendefrågan.

När länsrätten i Falun nu har kommit med sin dom så säger man att kommunen inte har brutit mot lagen. Att kommunstyrelsens förslag är att betrakta som ett arbetsmaterial och därför inte går att överklaga.

Däremot vill rätten inte ta ställning till om det var lämpligt eller inte att ta med företagets skrivelse i handläggningen. "Denna begäran är en fråga som det inte ankommer på länsrätten att pröva" skriver man i domen.

Ronny Svensson, en av de aktiva i arbetsgruppen mot laxodlingen, är dock inte allt för nedslagen över resultatet.

- Vi har satt fokus på kommunens handläggning av ärenden och det är vi nöjda med.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons