Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut när Iran och USA möttes

Annons

För första gången på 27 år möttes i dag höga företrädare för ärkefienderna USA och Iran i samtal på tu man hand. Men inget beslut fattades under mötet i Bagdad som väntades uteslutande handla om kaoset i Irak.

På en presskonferens kallade USA-ambassadören Ryan Crocker mötet "positivt" även om ingenting beslutades.

Crocker sade att han uppmanade sin iranske motpart att upphöra med stödet till irakiska miliser. Något svar på denna begäran fick inte Crocker.

De båda ländernas ambassadörer i Bagdad, Ryan Crocker och Hassan Kazemi, träffades i den irakiske premiärministern Nuri al-Malikis residens.

Mötet är det första i sitt slag sedan 1980, då USA och Iran avbröt sina diplomatiska förbindelser till följd av revolutionen i Iran och stormningen av den amerikanska ambassaden i Teheran.

I dag är USA och Iran alltjämt på kollisionskurs i en rad frågor, inte minst Irans kärntekniska forskningsprogram, men dagens möte skulle endast beröra Irak. Iran och USA anklagar varandra för att underblåsa våldet.

Mötet i Bagdad sker samtidigt som USA håller en stor flottövning i Persiska viken. Två dagar tidigare sade Iran att ett nätverk av spioner med västerländskt stöd avslöjats inne i Iran. I söndags kallade iranska UD till sig Schweiz ambassadör, som inofficiellt representerar USA, för att leverera en formell protest.

USA har å sin sida upprepade gånger under våren anklagat Iran för att förse irakiska miliser med avancerade vapen som använts mot amerikansk militär.

Dagens överläggningar i Bagdad kommer efter ett kort sammanträffande mellan USA:s och Irans utrikesministrar på en konferens om Irak i Egypten i början av maj.

TT

Mer läsning

Annons