Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget åtal mot sprejande poliser

Annons

Tre poliser som tog till pepparsprej för att skingra en facklig blockad i Malmö slipper åtal. Åklagaren anser inte att de använt oförsvarligt kraftigt våld.

För två av poliserna finns inte längre anledning att anta att de begått något brott, enligt chefsåklagare Monica Mimer vid riksenheten för polismål. "Brott kan ej styrkas" blir slutsatsen när det gäller den tredje.

Mimer lägger därför ned den förundersökning om misstänkt tjänstefel som inleddes i augusti förra året.

Polisingripandet mot Syndikalisternas blockad av Fosie stadsdelsförvaltning i Malmö skedde den 21 juni 2006. I flera dagar hade blockadvakterna hindrat människor att ta sig ut och in genom entrén.

Poliserna bedömde att blockaden var olaglig och befallde vakterna att skingras. När de inte blev åtlydda började poliserna dra och slita i de fackliga vakterna. Stämningen blev hätsk och till sist använde poliserna pepparsprej mot sex personer.

Monica Mimer, som bland annat sett Syndikalisternas egen film från händelsen, påpekar att polislagen ger rätt att använda våld för att fullgöra ett uppdrag. Pepparsprej är visserligen förhållandevis kraftigt våld, men kan enligt Mimer tas till när polisernas egna kroppskrafter inte räcker till.

TT

Mer läsning

Annons