Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inger gillar islänningar

Annons

Hästar har alltid varit ett stort intresse för Inger.

- Pappa hade arbetshästar som han använde i skogen. Och jag fick min första "egna" häst när jag var sju år - en stor fjording, som de naturligtvis använde i skogen också.

Men när Inger blev tio fick hon en ridvänligare häst. Ett gotlandsruss.

- Den blev bara min, säger Inger. Och förutom att jag red den använde jag den också i ponnytrav - både på Romme och i Rättvik.

Parallellt med de egna hästarna gick Inger också på ridskola.

- Så småningom bestämde jag mig för att jag skulle utbilda mig till lantmästare, berättar Inger. Jag började med att gå jordbruksgymnasiet på Vassbo. Därpå blev det driftledarutbildning i Sala och slutligen lantmästarutbildning på lantbruksuniversitetet i Alnarp.

Men det var svårt att få jobb som lantmästare. Inger jobbade en del på Vassbo, och var även lärare en termin i Rättvik.

- När barnen var små blev det jobb på postsorteringen i Falun istället, säger Inger. Kvällsjobb. Men mot slutet blev jag lantbrevbärare. Jobbade som vikarie på de flesta distrikten i Falun och Sundborn.

1999, efter 13 år på posten, bestämde hon sig för att börja satsa på hästar. Hon hyrde stallet i Botäkt och skaffade islänningar.

- Jag fortsatte att jobba 60 procent på posten och tog tjänstledigt under somrarna. Men 2002 ville posten inte gå med på att ge mig sommarledigt längre, så då sa jag upp mig, och satsade på hästarna på heltid.

Men hästar är inget man blir förmögen på?

- De tar mycket tid. Man håller på med det här för att man tycker det är roligt. Skulle jag räkna timförtjänsten, skulle jag inte syssla med det här över huvud taget, säger Inger.

Varför har det blivit just islandshästar?

- De har ett mycket bra psyke. De är lätta och handskas med, och de är pigga och glada. Så bättre hästar finns det inte att ha att göra med, säger Inger, innan hon rider iväg med en grupp elever i snöyran.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons