Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vittnar om prästs mystiska död

Annons

En kenyansk domstol beslöt på måndagen att strunta i vittnesmålen från tre FBI-anställda som vid upprepade tillfällen låtit bli att infinna sig till förhör om en amerikansk prästs död 2000.

Efter att två specialagenter och en obducent för fjärde gången uteblivit beslöt domstolen att inte längre vänta på vittnesmålen.

De tre vittnena bad om ursäkt för sin frånvaro via den amerikanska ambassaden i Nairobi. De förväntades avslöja bevis från en undersökning som den amerikanska federala polisen gjort om mordet på prästen John Anthony Kaiser. Hans kropp hittades med skottskador vid en vägren i centrala Kenya i augusti 2000.

Mbuthi Gathenji, juridiskt ombud för Mill Hill-missionen som Kaiser arbetade för, beklagade att FBI-agenterna inte infunnit sig och hävdade att deras vittnesmål vore värdefulla.

Det fanns spekulationer om att Kaiser, som var en stark kritiker av Kenyas förre president Daniel arap Moi, kan ha undanröjts av regeringen. Men rättsläkare från FBI kom ett år efter Kaisers död med en preliminär rapport som inte uteslöt att han begått självmord.

Kritiker har emellertid hävdat att FBI-utredningen vid den tidpunkten befläckades av Bush-regeringens starka önskan om varma relationer till Nairobi. Regeringen var också ivrig att få bistå i den kenyanska polisutredningen av bombningen av den amerikanska ambassaden i Nairobi 2000, ett attentat som tillskrivits terrornätverket al-Qaida.

TT

Mer läsning

Annons