Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen tvångsvård av tonårig flicka

Annons

Kammarrätten har upphävt beslut om "omedelbart omhändertagande (... enligt lagen (...) om vård av unga".

Beslutet berör en flicka i tonåren bosatt i Västerbergslagen. Socialen beslöt i höstas om ett omedelbart omhändertagande med motiveringen att flickan sannolikt behöver beredas vård enligt LVU (lagen om vård av unga).

Flickan har under senare år endast sporadiskt varit i skolan. Kammarrätten konstaterar att flickan och hennes föräldrar under årens lopp erbjudits ett antal åtgärder men tackat nej till detta.

När socialen tog beslutet överklagades detta till länsrätten. Den advokat som företrädde flickan påpekade bland annat att hon inte har några alkohol- eller drogproblem och så inte heller föräldrarna.

Att hon inte vill gå kvar i skolan kan inte betraktas som socialt nedbrytande beteende, framhöll advokaten. Men länsrätten gick alltså på socialens linje.

Föräldrarna överklagade till kammarrätten och påpekade att det sket förbättringar på vissa områden. Rätten har nu slagit fast att beslutet om omedelbart omhändertagande ska upphävas.

Det är inte nödvändigt med ett omedelbart omhändertagande i avvaktan på eventuellt framtida beslut om vård, anser rätten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons