Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen tar ansvar för elbristen

Annons

Precis som kollegerna i branschen varnar Per Möller att vi riskerar att få strömmen avstängd vissa timmar, om det blir extremt kallt.

Även han hänvisar till bland annat stängningen av kärnkraftverket Barsebäck som en bidragande orsak till elbrist.

Men varningen kommer inte från gäng kärnkraftskramare som inte lärt sig något de senaste 30 åren. Istället handlar det om att ingen tycks vilja ta ansvar för att säkra elleveranserna även på vintern.

Före avregleringen var det inget problem. Bland annat fanns oljeeldade kraftverk som kördes när det blev riktigt kallt. Den reservkraften är avvecklad idag.

I och med avregleringen försvann ansvaret för branschen.

Sedan dess har man från och till diskuterat hur man ska göra. De senaste åren har statliga Svenska kraftnät upphandlat reserveffekt. Branschföretagen får betala för det. För Dalakrafts del handlar det om tre miljoner kronor per år.

Men Svenska Kraftnät slutar med det 2008.

- Redan idag ligger vi väldigt nära effekttaket, om det bli extremt kallt, säger Per Möller.

Ny elproduktion kommer nu visserligen till.

- Ja, elcertifikaten ger en massa mindre tillskott. Här i Dalarna gäller det vindkraft och en ny panna i Falun. Blir det mycket nytillskott behöver vi ha en reserv upphandlad, säger Per Möller.

Men, det gäller väl bara om inte en del av elen är uppbunden via exportkontrakt. Då är den väl inte tillgänglig för svenska elförbrukare?

- Nej, men det är en fråga om hur man skriver kontrakten. Vattenfall råkade ut för mycket kritik förra gången Sverige var nära att få stänga av strömmen för en del kunder. Då hade man kontrakt med utlandet och strömmen gick så att säga åt fel håll. Vattenfall rättade till det, berättar Per Möller.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons