Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen strejk i handeln i påsk

Annons

Hotet om strejk inom handeln i påsk avvärjdes sent på torsdagskvällen. Parterna kom då överens om ett avtal som är identiskt med det som träffades i lördags, uppger Svensk Handels vd Dag Klackenberg för TT.

Avtalet ger sammantaget 12,6 procent i löneökningar på tre år. Det gäller för 120|000 anställda i detaljhandeln och 30|000 lageranställda.

Avtalet avviker från industriuppgörelsen eftersom löneökningsutrymmet ökar för varje år, berättar Tommy Tillgren, andre vice ordförande i LO-förbundet Handels.

Enligt uppgift till TT hade LO planerat för en presskonferens under torsdagen där ett större paket med sympativarsel skulle presenteras för att stödja Handels i konflikten med arbetsgivarna i Svensk Handel och Svenskt Näringsliv.

Sedan låsningarna lättat mellan parterna drog dock LO tillbaka det planerade varslet om ytterligare konfliktåtgärder.

Bakom konflikthotet låg att Svenskt Näringsliv stoppat den redan klara löneöverenskommelsen mellan Handels och Svensk Handel. Flera av de andra arbetsgivarförbunden i Svenskt Näringsliv ansåg att löneavtalet var för dyrt, vilket skulle kunna trissa upp lönerna även på andra områden.

Klockan 17 på torsdagen inledde medlarna en genomgång med Handels och Svenska Handel av tidsplanen för de fortsatta medlingsförhandlingarna. Tre timmar senare lämnade medlarna ett bud till parterna och förväntade sig ett svar senare under kvällen.

Vid 22-tiden såg det ut som att parterna tänkte ta god tid på sig att ta ställning till vad i budet som är godtagbart och vad som avvisas men en kort tid därefter var det nya avtalet klart. Och Handels press- och informationschef Bill Erlandsson förklarade dessförinnan att varslet skulle återkallas omedelbart om medlingsförhandlingarna resulterade i ett nytt avtal.

Avtalet har träffats "trots att övriga branscher inom Svenskt Näringsliv ansåg att lönekostnadsnivån i det avtal som Svensk Handel ville träffa med Handelsanställdas förbund förra helgen var för hög", skriver samverkansutskottet inom Svenskt Näringsliv i en kommentar. Utskottets oro kvarstår, heter det pressmeddelandet.

Arbetsgivarorganisationen hoppas nu att övriga LO-förbund ska respektera industriavtalet som norm i de fortsatta löneförhandlingarna.

"Det går bra för stora delar av handeln och vi ser en positiv utveckling. Vi måste därför kunna ge en skälig löneökning till de anställda. Löneökningarna bidrar till attraktiviteten inom branschen och fångar på det sättet kompetent arbetskraft", skriver Svensk Handels vd Dag Klackenberg i ett pressmeddelande.

Det nya detaljhandelsavtalet ger större flexibilitet i fråga om arbetstidsförläggningen, framhåller arbetsgivarna.

"Arbetsgivaren har också kommit överens med facket om att rätt till heltid inte skall finnas med i avtalet. Detta bidrar till större flexibilitet och bättre förutsättningar för företagen att själva kunna anpassa sin bemanning efter kundernas behov", skriver Bo Cederlöf, förhandlingschef på Svensk Handel.

LO-facket Handels beskriver avtalet som "historiskt":

"Vi har lyckats försvara OB-tilläggen, tillbakavisa otryggare anställningsformer i branschen och uppnått en rad förbättringar på olika områden", heter det i en skriftlig kommentar på Handels hemsida.

"De nya avtalen är ett genombrott för jämställda löner och de följer LO:s samordning. Dessutom innebär den nya avtalspensionen väldigt mycket för framtidens pensionsnivåer".

TT

Mer läsning

Annons