Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen strejk i handeln i påsk

Annons

Hotet om strejk inom handeln i påsk avvärjdes sent i går kväll. Parterna kom då överens om ett avtal som är identiskt med det som träffades i lördags.

Avtalet ger sammantaget i snitt 12,6 procent i löneökningar på tre år. Det gäller för 120|000 anställda i detaljhandeln och 30|000 lageranställda.

Båda parter är nöjda med att ha nått en uppgörelse på egen hand.

Arbetsgivarna är särskilt nöjda med flexibiliteten vad gäller arbetstiderna och lyfter även fram att man förhandlat bort fackets krav på rätt till heltid.

Medlarna gjorde ett medlingsförsök under veckan och lade på torsdagskvällen fram ett bud.

Konflikten trappades upp då Svenskt Näringsliv slog bakut och kallade löneökningsnivåerna för samhällsfarliga.

Enligt Handels beräkningar kostade varslet miljonbelopp.

Frågan om Svensk Handel kan tvingas betala böter eftersom man gått emot Svenskt Näringsliv är enligt Kenneth Bengtsson teoretisk.

Det enda som ändrats i det påskrivna avtalet jämfört med lördagens överenskommelse är datumet, enligt Lars-Anders Häggström.

Enligt samverkansutskottet inom Svenskt Näringsliv har avtalet träffats "trots att övriga branscher inom Svenskt Näringsliv ansåg att lönekostnadsnivån i det avtal som Svensk Handel ville träffa med Handelsanställdas förbund förra helgen var för hög". Utskottets oro kvarstår, heter det i ett pressmeddelande som kom efter det att avtalet var klart på torsdagskvällen.

Arbetsgivarorganisationen hoppas nu att övriga LO-förbund ska respektera industriavtalet som norm i de fortsatta löneförhandlingarna.

I pressmeddelandet nämns inget om några böter eller andra sanktioner mot Svensk Handel.

TT

Mer läsning

Annons