Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen soppa efter föräldraprotest

Annons

Under höstterminen serverades förskolebarn i Rättvik soppa eller gröt sex av tio fredagar.

En mamma reagerade och drog igång en protestlista, som snabbt undertecknades av 70 andra föräldrar.

Nu byts rätterna ut mot fasta maträtter för att gå föräldrarna till mötes.

- Jag ändrar menyn, men argumentet att soppa skulle vara dålig mat stämmer inte. Enligt livsmedelsverket är soppa bra ur näringssynpunkt, säger Lars Wilhelmsson.

Årets totala matbudget - för förskolan och grundskolan i Rättvik - är 2,7 miljoner. Varje enskild lunchportion kostar kommunen i snitt sju kronor.

- Något mer har vi inte råd med. Sju kronor är inte lågt i ett riksperspektiv, där ligger snittet kring just sju kronor, säger han.

Gymnasieskolorna i Rättvik satsar däremot mycket mer, 17 kronor per portion.

- Den höga lunchkostnaden kan vi aldrig nå. Kostnaden beror på att kommunen tidigare tecknat ett dyrt avtal med landstinget. Avtalet löper ut först 2004-2005. Jag har förövrigt inget med gymnasiematen att göra. Det är landstinget som ansvarar för maten och säljer tjänsten till Barn- och utbildningsförvaltningen, säger han.

Gymnasieskolans höga kostnader beror delvis på att endast miljövänliga kravprodukter används.

- Helst skulle jag också vilja satsa på det, men enligt en uträkning jag tidigare gjort skulle kostnaden då nästintill fördubblas. Tyvärr har vi inte råd med det.

- Men trots allt. Det är viktigt att alla föräldrar vet att barnen i förskolan och grundskolan i Rättvik får en väl sammansatt kost, som följer livsmedelsverkets alla rekommendationer. Maten är också god. Alla vuxna borde någon gång testa skol-maten, säger Lars Wilhelmsson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons