Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skadeglädje i Falun!

Annons

Kristdemokrater svarar Christer Gruhs om utvecklingen i Falun/Borlänge

Bäste Christer!

Tack för noteringarna i Falu-Kuriren den 4 januari, som ger en mer nyanserad bild av Falun än som alltför ofta tonar fram i media. Som du själv skriver framställs ofta Borlänge som en dynamisk kommun medan Falun tonar fram som en kommun som "backar".

I verkligheten är det till Falun folk flyttar, kommunen har fler nystartade företag än de flesta andra kommuner, det finns i stort sett inga köer till offentlig service och naturen och kulturmiljön är i flera avseenden unik.

Att notera detta har inget med skadeglädje att göra, att Falun ökar sin befolkning med 225 personer 2001 medan Borlänge samtidigt minskar med ungefär lika många. Medvetenheten finns om att det inte räcker med att Falun ökar, även de kringliggande kommunerna måste gå bra för att även Falun i längden ska utvecklas åt rätt håll. Falun i sig självt är för

litet, som underlag för högskola/universitet, kommunikationer, offentlig service och arbetsmarknad. Dalarnas kommuner är beroende av varandra och i synnerhet är de beroende av att både Falun och Borlänge utvecklas positivt.

Du anger frågetecken kring hur Faluns politiska styre ska se ut efter höstens val. Det är givetvis viktigt att det blir klart vilka personer som kandiderar till kommunalrådsposterna. Helt naturligt finns det dock oklarheter innan partierna har fastställt sina listor. Det råkar också vara ledarskifte i flera partier just detta år. Till det positiva med Falun och demokratin hör dock att det inte är självklart vilka som har makten. Ingen konstellation kan i förväg vara säker på en majoritet, det befrämjar ödmjukhet i maktinnehavet. Därmed blir också samtliga partier av intresse, inte bara ett par tre som du räknar upp. Det finns fler, kristdemokraterna fastställer sin kommunala lista, inför höstens val, på årsmötet den 14

februari.

HÅKAN NOHRÉN

Mer läsning

Annons