Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen screening för prostatacancer

Annons

Det finns inga skäl att i dag rekommendera rutinmässiga undersökningar, så kallad screening, av PSA-värden för upptäckt av mäns prostatacancer. Metoden är alltför osäker, anser Socialstyrelsen.

På måndagen presenterade myndigheten sina nya nationella riktlinjer för cancervårdens tre vanligaste tumörformer _ prostata-, bröst- och kolorektalcancer (tjock- och ändtarmscancer).

"I vissa fall leder ett förhöjt PSA-värde till utredning och behandlingar med bestående biverkningar som följd, utan att det har varit till någon bevisad nytt för individen", skriver Hans Starkhammar, chef för onkologiskt centrum i Linköping och ansvarig för prioriteringsarbetet, i ett pressmeddelande.

Screeningmetoderna för kolorektalcancer måste utvärderas ordentligt innan de kan införas på bred front. I Stockholm inleds snart en sådan utvärdering.

Riktlinjerna, som bland annat ska göra cancervården mer likvärdig över landet, utgår ifrån principerna om människovärde, behov och kostnadseffektivitet, skriver Socialstyrelsen. Bland annat slår de fast att kvinnor som opereras för bröstcancer under operationen ska få tillgång till en så kallad sentinel node-teknik. Den går i korthet ut på att en specialiserad patolog analyserar en lymfkörtel för att se om den är fri från cancerceller eller inte. Analysen ska förhindra att ytterligare ingrepp görs i onödan, vilket minskar risken att patienten drabbas av armbesvär.

Den palliativa vården, vård i livets slutskede, är någonting som landstingen ska prioritera högt, enligt riktlinjerna. Dels ska patientens behov av smärtlindring tillgodoses, dels ska särskilda så kallade palliativa team inom sjukvården fungera som stöd för patienterna och deras närstående.

TT

Mer läsning

Annons