Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ryssrusch till Haparanda

Annons

Finländarna är flest, ryssarna få i det nya Ikeavaruhuset i Haparanda.

Norrbottens landshövding ska nästa vecka i Murmansk ta upp de regler som krånglar till handelsutbytet med Ryssland - om han får visum.

När Ikea öppnade ett nytt varuhus i Haparanda i november fanns förhoppningar om att det skulle locka många ryssar från Kolahalvön. Men ruschen har uteblivit. Antalet turistvisum utfärdade i Murmansk för ryssar som ville till Sverige var till och med mindre i januari-februari (164) i år, jämfört med 2006 (226).

Ikeavaruhuset i Haparanda har fört med sig en explosionsartad investeringsboom i gränsregionen. En lång rad handelskedjor har etablerat sig både i Haparanda och systerstaden Torneå i Finland.

Två tredjedelar av möbeljättens kunder i gränsstaden är finländare.

I början på hösten hoppas kommunledningen att Ikeas grundare Ingvar Kamprad ska delta i ett seminarium om ungt entreprenörsskap i Haparanda-Torneå.

Seminariet hålls i samband med den första så kallade femfolkskonferensen, som Kamprad tog initiativ till när han invigde Haparandavaruhuset i höstas.

Ikea och andra företag satsar 2,2 miljoner kronor årligen i tio år på återkommande konferenser som ska främja utveckling av näringslivet i Barentsregionen.

16 delegater vardera från Sverige, Norge, Finland, Ryssland och det samiska samhället ska delta i konferenserna.

TT

Mer läsning

Annons