Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen rå kyla - då trivs djuren

Annons

Enligt SMHI var det sydvästliga vindar som dominerade under december månad och det är också orsaken till det varma vädret. På flera håll i Sverige slogs värmerekord och en jämförelse med 2005 visar att även Västerbergslagen tog del av ett ovanligt ljummet klimat.

Statistik från väderstationen i Skeppmora visar att fem ynka dagar i december 2006 hade en dygnsmedeltemperatur under noll grader. Året innan var det 24 dagar.

Gradantalet låg i fjol på en skala mellan -6,4 och 9,6, att jämföra med -11,4 och 4,0 under 2005. Fem dagar var temperaturen någon gång under dygnet högre än nio grader.

Vädret ställer till det ur flera aspekter. För skogsbolagen innebär det att vinteravverkningen blir lidande, vilket i sin tur gör att många sågverk blir näst intill stillastående.

-Under vinterperioden, det är då vi verkligen brukar köra för fulla muggar. Men nu har det varit problem under det här som ska kallas vinter, säger Svante Ljung, produktionsledare på Mellanskog.

Några enstaka skogsvägar har frusit lite, men på många ställen är det för mjukt för att köra med lastbilarna. Det innebär stora svårigheter med att få ut virket ur skogen.

- Dessutom har vi fått leta mycket för att hitta barmarksobjekt; sådana som kan avverkas när det är barmark.

För delar av djurlivet kan en varm vinter på våra breddgrader vara gynnsam - för andra blir det svårare. I fjällvärlden kommer nederbörden som snö och gör livet surt för rådjuren.

I Västerbergslagen är läget det omvända. Snöfri mark gör att rådjuren får lättare att hitta markvegetation.

Forskning på maginnehållet har visat att undernärda rådjur kan ha ätit lika mycket som friska, men med skillnaden att födan bestått av näringsfattigare kvistföda.

Om värmeböljan fortsätter flera år på rad, kan det resultera i en babyboom för våra trädgårdssnyltare.

- Vi kan få fler rådjur, givet att allt annat är konstant, exempelvis rovdjuren, berättar Petter Kjellander på Grimsö forskningsstation.

Det finns dock oönskade djur av typen mindre, annars mest frekventa nedåt kontinenten, som kan öka när vintern inte blir vintrig.

- Låga temperaturer tar kål på parasiter. Inte minst skogs- och jordbruk påverkas av milda vintrar. Jag vet att giftanvändningen ökar efter sådana.

Vad klimatförändringar innebär på längre sikt, och om sådana verkligen är på väg, är svårt för forskarna att veta.

- Vi har våra scenarier som vi kan spekulera kring, men egentligen har vi ingen aning, säger Kjellander.

Enligt SMHI krävs det temperaturer på över tolv grader för att ge ett nytt rekord även i januari. Motsvarande temperaturer för februari och mars är 16 respektive 22 grader.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons