Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ny friförskola

Annons

I ett och ett halvt år har Lillemor Gunnarsson, rektor på Olympicaskolan, väntat på att kommunen ska bestämma sig om hon får öppna förskola i egen regi eller inte.

60 barn står i kö men i sin ansökan uppger Lillemor Gunnarsson att hon tar in 30 barn till att börja med.

Tanken är att förskolan ska bedrivas i Olympicas regi med bidrag från kommunen som också blir tillsynsmyndighet, precis som i fallet med förskolan Kultingen och Snödroppen.

Vid sitt senaste möte fattade dock barn- och utbildningsnämnden beslutet att inte bevilja Olympicaskolans ansökan.

-I vårt beslut hänvisar vi till den utredning som just nu pågår där vi tittar på hur man skulle kunna öka den privata barnomsorgen rent allmänt i kommunen. Vi vill invänta den.

-Skulle Olympicaskolan få starta sin förskola är det dessutom så att det blir en enskild verksamhet och i så fall måste vi gå ut och göra en offentlig upphandling. Det styrs av lagen om offentlig upphandling, säger Sven-Gustaf Eiritz (c), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

- Vadå offentlig upphandling? Kultingen har ju fått beviljat att driva förskola i egen regi och det har aldrig behövts någon upphandling förut. Jag vill bedriva förskola på samma villkor som dem, säger Lillemor Gunnarsson.

Olof Hjerpe, inköpschef på kommunen, ger i viss mån Sven- Gustaf Eiritz rätt.

-Jag är inte inläst på besluten men rent principiellt kan man säga att så fort kommunen köper tjänster eller varor utanför den juridiska personen så ska en upphandling ske. Nu kan vissa fall där det handlar om bidrag undantas detta, säger han.

Men betyder det då att kommunen gjort fel när man inte gått ut med upphandling innan man gav förskolan Kultingen tillstånd?

- Om det är så att lagen om offentlig upphandling gäller i de här fallen så har kommunen gjort fel men jag måste få titta närmare på hur besluten ser ut.

Vad gäller utredningen om privatisering av barnomsorgen väntas frågan kunna tas upp i fullmäktige i maj nästa år.

-Vi tänker oss att någon eller några skolor ska kunna läggas ut på entreprenad från och med hösten 2006. Vi fortsätter också titta på helt privata alternativ för framtiden. En peng för barnomsorgen skulle då kunna följa med barnet oavsett var föräldrarna väljer att placera det, säger Sven-Gustaf Eiritz.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons