Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen luftkonditionering i väntan på HVDC

Annons

Ögruppen Balearerna i Medelhavet plågas av sommarhettan. Luftkonditioneringarna går för fullt, elkonsumtionen når nya toppnivåer. När hettan pinar öborna som mest under juli, augusti och september spår elleverantören att det blir elavbrott till följd av överbelastning om man inte stänger av aggregaten.

Den stora tidningen på ön förklarar att detta tvingas öborna på Mallorca, Ibiza och Formentera lära sig leva med fram till dess HVDC Lightkabeln kommer till ögruppen med kraft från land. HVDC-projektet med en 400 megawattskabel har försenats i flera år och elbristen är ett av de skäl som talar för att man återgår till till ursprungsplanen med ett flerterminalsystem för att trygga alla tre öarnas kraftbehov.

Kraftbolaget Red Eléctrica Españolas talesman säger att man har fått löften från kabelleverantören, (ABB i Karlskrona) om att kabeln kan läggas ut till 2009. Kabelprojektet har en budget på 3,7 miljarder kronor på kabeldelen mellan Spanien och Mallorca, på 830 miljoner mellan Mallorca till Ibiza och ytterligare 110 miljoner kronor till Formentera.

Mer läsning

Annons