Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lösning i sikte för Västsahara

Annons

Marocko och den västsahariska självständighetsrörelsen Polisario har avlutat två dagars samtal och gått med på att träffas igen.

Diskussionerna slutade utan en skymt av förslag till lösningar på konflikten.

"Parterna erkände att det nuvarande läget är oacceptabelt och de har lovat att fortsätta dessa förhandlingar, stod det i ett uttalande undertecknat av FN:s särskilda sändebud för Västsahara Peter Van Walsum.

Inga beslut har fattats om tid eller plats för de fortsatta diskussionerna.

Under två dagar har delegationerna, med FN som medlare, varit samlade i närheten av New York för att diskutera den 32 år gamla konflikten. Samtalen är en fortsättning på den nya förhandlingsrunda som inleddes i juni. Dessförinnan hade parterna inte mötts på sju år.

Marocko annekterade Västsahara efter det att den spanska kolonialmakten drog sig tillbaka 1975.

I april i år tog FN initiativ till nya förhandlingar sedan båda sidor hade lagt fram sina planer för en lösning på konflikten. Marocko föreslog självstyre för Västsahara under fortsatt marockansk överhöghet, medan Polisario vill ha en folkomröstning där ett alternativ ska vara full självständighet.

Analytiker ser föga utrymme för kompromisser hos någondera sidan.

Inom FN:s säkerhetsråd är synen på konflikten delad. Marocko stöds av Frankrike och USA, medan vissa alliansfria stater står på Polisarios sida. USA är angeläget om att få konflikten ur världen så att hela regionen kan koncentrera sig på att bekämpa islamistiska terrorister.

TT

Mer läsning

Annons