Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lön och ingen semester

Annons

För makarna Hedbom i Dala-Floda handlar företagande inte om några särskilt snabba ekonomiska klipp.

- Vi håller fortfarande på att bygga upp rörelsen. Allt vi tjänat på jordbruket har investerats i maskiner och byggnader, berättar Åsa.

Ombyggnaden och moderniseringen av den gamla bostadsfastigheten har pågått under mer än två årtionden.

- Naturligtvis skulle vi ha byggt om hela huset på en gång. Men vi har fått anpassa byggnadstakten efter ekonomin, förklarar Åsa.

- Vi vill bygga och verka på fast ekonomisk grund, säger Christer och betonar att han inte är mycket för luftslottsbyggen.

Samtidigt med husombygg-naden har de rustat upp de gamla uthusen och byggt nya maskinhallar samt ett pota-tislager med en sorteringsdel.

För att klara familjeekonomin - Åsa och Christer har tre söner - har de hela tiden haft minst en heltidsanställning vid sidan av jordbruket. När Åsa var hemma med barnen jobbade Christer heltid vid Moelven Dalaträ. De senaste åren har han jobbat halvtid vid sågen, samtidigt som Åsa jobbat 75 procent som fritidspedagog.

Det innebär att deras arbetsdagar ofta blivit 15 timmar långa - vardag som helgdag. Under många år hade de inte ens tid att umgås med vännerna och några egentliga semestrar har de aldrig haft.

- I bästa fall har vi kunnat åka bort under några dagar, då vänner och grannar sett till djuren. Min arbetsgivare, mina arbetskamrater och våra vänner och släktingar har varit oerhört tillmötesgående och hjälpsamma, berömmer Christer.

Under det senaste året har han och Åsa investerat över en halv miljon kronor i en ny lösdriftshall.

- Vi stod inför valet att avveckla eller satsa. Våra gamla ladugårdar var inte anpassade till de här stora djuren. Av djurskyddsskäl var investeringen nödvändig. Dessutom har både Åsa och jag ryggbesvär och lösdriftshallen underlättar arbetet och gör att vi orkar fortsätta, berättar Christer.

Trots långa arbetsdagar och att jordbruket hittills inte gett några pengar i handen har de inte för en sekund ångrat sitt företagande:

- Vi har förverkligat en gemensam dröm. Visserligen skulle vi ha tjänat - såväl ekonomiskt som arbetsmässigt - på att strunta i jordbruket för att istället gå upp i tid på våra andra jobb. Men pengar är inte allt här i världen. Och om allt går som planerat kommer jordbruket att ge oss framtida intäkter. Men det väsentliga för oss är friheten och den naturnära tillvaron. För oss skulle en tillvaro utan djur kännas fattig.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons