Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kritik från EU mot vargjakten

Efter många juridiska turer nöjer sig EU-kommissionen med regeringens besked om vargjakten.

Annons

Detta efter svenska besked om att bara vargar som faktiskt orsakat allvarlig skada ska kunna utsättas för skyddsjakt, att ingen licensjakt ska ske nästa år samt löften om att följa EU:s regler i art- och habitatdirektivet, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

Samtidigt klargör kommissionen att den ska följa att Sverige lever upp till löftena.

Det framgår också av kommissionens text att det fortfarande finns svaga misstankar kvar om att Sverige kanske inte kommer att hantera jakten på rätt sätt.
EU:s kommissionär med ansvar för miljöfrågor, Janez Potocnik, betonar starkt att det bara är vargar som verkligen orsakat skada som kan komma i fråga för skyddsjakt. Detta kan eventuellt komma i konflikt med regeringens beslut att vargar ska kunna dödas innan allvarliga skador uppstått.
Regeringen har också beslutat att Natursvårdsverket kan delegera beslut om jakt till länsstyrelserna. Vad detta kommer att innebära för vargarna är oklart, men EU kommer att följa jakten mycket noga.
– Skulle det visa sig att det börjar skjutas vargar till höger och vänster kommer kommissionen att begära ett interimistiskt jaktförbud i EU:s domstol, säger Erik Degerbeck vid EU-kommissionens representation i Sverige.

Mer läsning

Annons