Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen hastighetshöjning på rv 50

Annons

Förslaget om nya hastighetsgränser med 120 som maxfart på vissa vägar innebär inte att trafikanter kan trycka ned gaspedalen ytterligare på vägen mellan Borlänge och Falun.

- Snarare kan det bli tal om en sänkning till 100 kilometer i timmen, säger Bo Ottosson på Vägverket.

Tidigare i veckan flaggade infrastrukturminister Åsa Torstensson för att det kan bli ytterligare fem hastighetsgränser utöver dagens fem. Regeringen förbereder ett förslag om att införa hastighetsskyltar med 40, 60, 80, 100 och 120.

- Det bygger på ett förslag som vi på Vägverket lade för några år sedan, så vi välkomnar självklart det här. Nu har vi möjlighet att bättre anpassa hastigheterna efter de olika vägarnas förutsättningar.

I dag kan man köra 110 kilometer i timmen på några vägsträckor i Dalarna, bland annat på riksväg 50 mellan Falun och Borlänge och på riksväg 80 mellan Falun och Hofors.

- Jag kan inte tänka mig att det blir aktuellt med en höjning på någon av de sträckorna. Den högre hastigheten införs, om förslaget går igenom, bara på våra nyaste motorvägar. Någon sådan har inte byggts i Dalarna. Snarare kanske man sänker hastigheten på några av Dalarnas 110-vägar till 100 kilometer i timmen istället, säger Bo Ottosson.

- Den högsta hastig-heten kommer förmodligen bara att införas på våra nyaste motorvägar som har bäst säkerhet, någon sådan finns inte i Dalarna.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons