Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen har förordat marknadshyror

Annons

Hyresgästföreningen, en medlemsorganisation för bostadshyresgäster med över en halv miljon hushåll som medlemmar, är en av Sveriges största organisationer. Den är partipolitiskt obunden.

Rune Hjort, hyresgästföreningens ordförande, tillika aktiv socialdemokratisk kommunalpolitiker i Borlänge, uttalar sig för pressen om den borgerliga bostadspolitiken på ett osakligt sätt. Beskyllningar om oreglerad hyresmarknad är felaktigt.

Alliansen har inga intressen av hyreshöjningar och ökad segregation. Vi välkomnar naturligtvis hyresgästföreningen in i valrörelsen. Hyresgästernas frågor är mycket viktiga och ska drivas för medlemmarnas bästa.

Vi i alliansen vill att allmännyttan ska reducera sin hyresledande ställning. Det är inte i något avseende det samma som marknadshyror.

När det gäller nyproducerade lägenheter ska en förhandlingsöverenskommelse mellan hyresgästorganisation och fastighetsägaren, oavsett om denne är privat eller kommunal, sätta hyran för de tio första åren. Vår förhoppning är att detta ska leda till att produktionen av nya lägenheter kommer igång även i Dalarna.

När det gäller befintliga lägenheter som genomgår en totalrenovering bör även samma hyresmodell tillämpas. Vi anser att alla lägenheter bör kunna utgöra jämförelseunderlag vid hyresnämndens bruksvärdesprövning av befintliga lägenheter. Det innebär att även allmännyttan kan tvingas sänka hyrorna.

SAMUEL HEDSTRÖM (KD)

Mer läsning

Annons