Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen gratis buss för unga

Annons

Miljöpartiet i Borlänge har föreslagit nolltaxa för barn och ungdomar i Borlänge kommun. Ett liknande tidigare förslag behandlades av kommunen för snart sju år sedan.

Då sa kommunen nej, av ekonomiska skäl. Det skulle kosta minst 3,5 miljoner kronor att införa nolltaxan.

Nej, det blir det även den här gången.

-Ekonomiskt anser vi att de miljoner det skulle kosta kan användas på avsevärt bättre sätt i den nya kollektivtrafikplanen, säger trafikutskottet i sitt yttrande.

Och radar upp fler skäl för att säga nej:

Hösten 2007 inleds den nya kollektivtrafiken med hög turtäthet, en stor satsning och en kraftsamling för att det ska fungera bra från början. Att då splittra resurserna är inte bra.

Försök med nolltaxa i bland annat Örebro har fungerat dåligt. Skadegörelse och fulla bussar som används som värmestuga avskräcker.

Genom att det inte kostar något verkar trafikens status sjunka så att också motståndet mentalt mot skadegörelse minskar.

Ungdomar under 20 år har redan i dag förmånliga månadskort.

Dalatrafik har också tyckt till om förslaget till nolltaxa. Bolaget godtar inte att några unga resenärer åker gratis utan färdbevis. Däremot skulle kommunen kunna köpa färdbevis och dela ut dessa till ungdomar under 18 år.

Något som trafikutskottet alltså inte är intresserat av. Förslaget om nolltaxa ska slutligt behandlas i kommunfullmäktige.

Där ingår numera miljöpartiet i den styrande majoriteten.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons