Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen Fidel Castro på nationaldagen

Annons

När Fidel Castro för första gången inte fanns på plats för att fira Kubas nationaldag den 26 juli sträcktes en försiktig hand ut till USA _ av Castros bror i talarstolen.

Senast Fidel syntes offentligt var samma tidpunkt för exakt ett år sedan. Sedan dess har han endast visat sig på foton i tidningar och i kortare videoinspelningar på tv _ alltid iklädd den kubanska träningsoverall som blivit hans nya uniform.

Kanske satt han i samma utstyrsel framför tv-apparaten på torsdagen och lyssnade på Raul Castro som numera är partiets ansikte mot nationen. Raul uppmanade den som vinner presidentvalet i USA 2008 att börja kommunicera med Kuba för att få slut på fejden mellan länderna som varat i mer än ett halvt sekel.

Washington avfärdade snabbt erbjudandet trots att det egentligen var ställt till nästa regering.

Raul Castros uppmaning till USA är en upprepning av det han förde fram i fjol när han tillträdde som interimspresident. Den gången sade Washington åt honom att införa demokrati och släppa alla politiska fångar först.

Trots Fidels frånvaro på nationaldagen hade tiotusentals människor anslutit för att beskåda ceremonin som började redan klockan 7.30 på morgonen i staden Camagüey, 54 mil sydost om Havanna.

Datumet firas till minne av 1953 års anfall mot Moncada-kasernen i Santiago de Cuba i östra änden av landet. Fidel Castro var med och ledde den attackerande vänstergerillan som slogs tillbaka av regeringstrupperna. Händelsen beskrivs ändå som en vändpunkt i kampen mot den USA-stödde diktatorn Fulgencio Batista som störtades av Castros gerilla 1959.

TT

Mer läsning

Annons