Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fara för linden

Annons

Det är boende i närheten som genom Järnabördige Per Emilsson vänt sig till länsstyrelsen med en begäran om att linden ska fridlysas. Orsaken är en oro för att den som i dag är ägare till marken inte ser kulturvärdet i linden och inte är lika intresserad av att den bevaras.

-Det är helt fel. Jag har inga som helst planer på att göra ved av den utan har ett minst lika stort intresse som de övriga av att linden bevaras. Så länge som jag lever så kan jag lova att inget ska hända med den, säger Lennart Pehrs som själv är uppväxt med det pampiga trädet i blickfånget.

Linden sägs härstamma från 1740-talet, från den planta som soldaten Erik Dunderhake lär ha tagit med hem då han återvände till Järna efter att ha deltagit i Finlands krig mot ryssarna under åren 1739-1744.

-Jag kan också som kuriosa berätta att linden ännu i dag har en viss funktion, säger Lennart Pehrs.

-Det är ett gäng "tyttgubbar" här i Järna som varje gång som någon lämnar gänget för att gifta sig samlas under linden på bröllopsmorgonen för att äta frukost och fira av den som lämnar "tyttlivet" bakom sig. Det sker oavsett om det är sommar eller mitt i smällkalla vintern, säger Lennart Pehrs som nu hoppas att alla ska sluta att oroa sig för att han ska dyka upp med motorsågen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons