Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen effekt av psykpengar

Annons

700 miljoner extra till psykiatrivården har inte inneburit några förbättringar för patienterna, enligt en ny rapport.

Två år och 700 miljoner kronor extra räckte inte för att komma till rätta med de brister och systemfel som finns inom psykiatrin. Det konstaterar Socialstyrelsens utredare Nina Frohm, Anders Printz och Claes-Göran Stefansson i en slutrapport som presenterades för regeringen på onsdagen. Även om extrapengarna lett till att både samarbetet mellan kommuner och landsting och vårdpersonalens kunskap har förbättrats är det ingenting som patienterna dragit nytta av i form av bättre vård.

Enligt Nina Frohm har den begränsade tiden för satsningen, två år, lett till att kommuner och landsting inte vågat lägga pengar på långa projekt, och resurserna har använts ineffektivt.

De förbättringar som har skett i till exempel samarbetet mellan kommun och landsting är på en övergripande nivå, konstaterar Nina Frohm, och det har ännu inte hunnit ge utslag i form av konkreta förbättringar för patienterna.

Förutom att satsningen var för liten hade den också andra brister, menar rapportförfattarna. Kommunerna och landstingen hade behövt klarare mål och tydligare styrning från staten.

Rapporten kommer i stort fram till samma resultat som regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton gjorde i en slutrapport för psykiatriutredningen i november förra året. Han föreslog 1,7 miljarder kronor extra årligen till psykiatrin. Alliansregeringen har beslutat att ge 500 miljoner extra år 2007, och lika mycket pengar 2008. År 2009 tror socialminister Göran Hägglund att det kommer att behövas ännu mer extrapengar.

Anledningen till att den förra regeringens extrapengar inte lett till förbättringar för patienterna tror Göran Hägglund är att det redan finns grundläggande strukturfel i psykiatrin.

Också Hägglund tror att staten behöver ha en tydligare roll i psykiatrivården, och styra mer.

TT

Mer läsning

Annons