Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen bor på gatan i Säter

/

Enligt Socialstyrelsen har Säter fyra hemlösa personer.
– Det beror på hur man räknar, säger Marianne Trana, socialchef. Är det personer som inte har ett eget bostadskontrakt eller personer som bor ute på gatan?

Annons

Enligt Marianne Trana finns inga akut hemlösa, det vill säga personer som mer eller mindre bor på gatan, i Säter. De fyra personer som Socialstyrelsen refererar till är troligen personer som är registrerade hos de sociala myndigheterna utan egen adress, och som bor hos exempelvis vänner eller familjemedlemmar. Socialförvaltningen i Säter har heller inga lägenheter som de hyr ut i andra hand till personer som inte kan lösa sitt boende på egen hand.

– När jag först började här, 1996, trodde jag att vi behövde en sådan, berättar Marianne Trana. Men vi hade aldrig någon hyresgäst i den och förvaltningen stod och betalade för en tom lägenhet. Då bestämde vi att det är bättre med goda kontakter med det kommunala bostadsbolaget i stället och hyra en lägenhet om behovet uppstår. Men för oss är det inget problem i dagsläget.

Under en period drev Säter och Hedemora ett gemensamt boendeprojekt för hemlösa.

– Jag sade direkt att jag säkert kunde hitta 4, 5 personer från Säter till det boendet. Men när de blev tillfrågade var de inte ett dugg intresserade, det var bara en av de fyra som bodde där ett kort tag.

Enligt Marianne Trana uppmärksammas hon av Säterborna rätt snabbt om en person ser ut att behöva hjälp.

– Det är fördelen med att bo i en liten stad, säger hon.

Mer läsning

Annons