Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen alternativ barnomsorg

Annons

Frågan har malts i de kommunala kvarnarna sedan 2004 då mer än 600 namnunderskrifter lämnades in med kravet om valfrihet inom barnomsorgen.

Antalet fyllde med råge den kvot på fem procent som krävs för en begäran om folkomröstning, men efter ett förslag togs i stället beslutet att undersöka om den så kallade Nackamodellen vore lämpligare att införa. Sedan dess har både kommunstyrelsen och fullmäktige behandlat ärendet vid två tillfällen.

Nackamodellen bygger i korthet på att var och en i behov av omsorg kan starta enskild firma som i sin tur fakturerar kommunen för ett bidrag som motsvarar kommunens kostnader för en plats inom barnomsorgen.

När ärendet tidigare var uppe i fullmäktige, blev det en livlig diskussion och avgörandet kunde ske först efter en oavgjord votering där ordförandens röst blev utslagsgivande.

I det förslag till beslut från kommunstyrelsen, som fullmäktige den gången hade att ta ställning till, var lydelsen följande: "Att möjligheten att införa Nackamodellen utreds, i stället för att att genomföra en folkomröstning", en skrivning som efter en långrandig ordväxling ändrades till: "Att utreda vad Nackamodellen skulle få för konsekvenser, i stället för att genomföra en folkomröstning".

Om denna beslutade konsekvensanalys har gjorts, är höljt i dunkel. När frågan ändå ältades vidare i kommunstyrelsen, sade en majoritet nej till förslaget. Nu har alltså även fullmäktige kommit fram till samma beslut. Efter en votering, som slutade 18-15, sade fullmäktige nej till både kristdemokraten Torsten Larssons förslag om att införa Nackamodellen och likaledes till centerpartisten Uwe Weigels tilläggsförslag om att genomföra en folkomröstning i samband med höstens val.

Därmed tycks majoriteten av fullmäktigeledamöterna anse att de insamlade namnlistorna fått sin demokratiska prövning och nu kan förpassas till närmaste dokumentkvarn.

Mot beslutet reserverade sig samtliga ledamöter från oppositionspartierna.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons