Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen akut lavinfara i Sälen - men var på din vakt

Annons

Polisen fick också under fredagen in ett telefonsamtal från en kvinna som trodde att hon hade utlöst en lavin i detta område. Men efter en undersökning av området visade det sig att så inte var fallet.

- Men det gäller ändock att vara observant just på lavinfaran. Det finns egentligen alltid en fara i vissa områden säger polisman Sören Bjurström i Malung.

Driftchefen vid Hundfjället-Tandådalen Nicklas Sjögren säger att det i dagsläget inte är någon överhängande lavinfara i området.

- Vi har noterat en trea på skalan vilket betyder att det anses vara ganska stabilt i området. Och det är främst vid den östra kammen vid Hundfjället i Sälenfjällen som det brukar vara fara för laviner.

Men bedömningen i dagsläget är att det inte är någon akut fara för laviner i Sälenfjällen. Men man påpekar samtidigt att ett väderleksomslag och vindar från fel hål kan förändra situationen mycket snabbt till det sämre.

För några år sedan gick en drygt hundra meter bred lavin i området kring Hundfjället och träd i branten bröts av som tändstickor av de stora isflaken.

Det var skidåkare som utlöste lavinen den gången men ingen kom till skada.

Så även om inte lavinfaran är överhängande gäller det ändock att hela tiden vara på sin vakt.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons