Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemar -din guide i naturen

Annons

- Det finns så många olika titlar på experter som ska få folk att röra på sig. Jag vill att folk ska må bra och ha ett normalt uteliv, säger Ingemar när tidningen träffar honom en kall dag när snålblåsten färgar kinderna ömsom vita och ömsom röda.

- Folk kan hänga med mig och prova på sådant man önskat en längre tid, men som aldrig blir av. Långfärdsskridskor till exempel, men vi kan lika gärna gå en promenad om det är någon som vill det.

Hurtbullar göre sig dock inget besvär.

- Nej, de kommer ju ut i alla fall. Visst kan jag hänga med en vända och ge goda råd om så behövs, men min idé är att hjälpa folk över tröskeln så de börjar komma ut i naturen. Sen får vi se om de vill börja motionera mer eller vad som händer.

Vem är han då Ingemar Yttergren som ska locka ut leksingarna i naturen?

Jo, en gotlänning som längtade efter vintern och flyttade till Leksand med familjen för drygt fem år sedan. I det "civila" är han instruktör i säkerhet och överlevnad inom Civilförsvarsförbundet, men friluftsliv och att hålla i olika arrangemang på temat äventyr och natur har alltid funnits med liksom perioder av vikariat som idrottslärare på olika skolor.

Skidåkning ligger honom varmt om hjärtat och han håller också i Granbergets skidskola.

- Men det behöver inte handla om att idrotta. En stor och viktig del när det gäller i friskvård handlar också om avslappning. Vill någon sitta i en soffa under en gran och bara andas, så fixar jag det också.

- Sen får man inte glömma bort vikten av att ta en paus och fika när man ute i naturen. Det är nästan det viktigaste!

Vad kostar det att hyra dig?

- Det beror alldeles på och kommer att bli olika från gång till gång beroende på hur mycket förarbete jag måste lägga ner.

Kommer du att bli rik som ute-guide?

- (skratt) Nej, det tror jag inte och det är inte min ambition. Jag har lärt mig att ibland har man mer pengar och ibland mindre.

- Men man vet aldrig. Det vore roligt om fler hakade på och vi blev en rörelse med ute-guider i hela landet som kunde samarbeta.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons