Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemar bestämde sig tidigt

Annons

Ingemar är född och uppväxt i Stockholm. Men längtan stod alltså tidigt till landsbygden - Dalarna eller möjligen Värmland.

Men det blev först i och med lumpen Ingemar lämnade Stockholm, och då blev placeringsorten Boden.

- Jag försökte få komma till I13, men det gick inte, säger Ingemar, som till en början satsade hårt på det militära.

Han blev officer, och fick bland annat gå försvarets läroverk i Uppsala.

Och i Uppsala träffade han Anita från Borlänge.

- Vi förlovade oss 1960. 1961 gifte vi oss i Amsbergs kapell. Men jag hade kontraktstid kvar i Boden, och fick inte förflyttning till Falun. Så första året fick jag veckopendla. Men när mitt kontrakt gick ut sa jag upp mig inom försvaret och kom till Falun.

I Falun jobbade han först som idrottskonsulent på Dalarnas Idrottsförbund i fem år. Sedan blev det Falu Fritid i två år.

- Men sedan fick jag jobb som utbildningskonsulent på Dalarnas Idrottsförbund, och började samtidigt arbeta politiskt för centerpartiet i kommunen.

I 12 år satt han både i fullmäktige och fritidsnämnd. Förs tre år som ordinarie ledamot av fritidsnämnden, sedan sex år som ordförande och slutligen - efter maktskifte i kommunen - tre år som vice ordförande.

1984 blev Ingemar anställd som generalsekreterare för 5-dagarsorienteringen i Falun 1985. Något han skötte med den äran. Efter två år som kanslichef på Dalarnas Idrottsförbund fick han därför generalsekreteraruppgiften även för Sundsvalls 5-dagars 1988.

Sedan blev Ingemar kommunal tjänsteman igen. Administrativ chef på Falu Fritid.

- Där var jag kvar tills jag pensionerades. Även om pensioneringen sköts fram ett antal gånger. Jag tror jag äntligen fick min pension runt 99, säger Ingemar och ler lite snett.

I och med det tog Ingemar upp den politiska insatsen i fritidsnämnden igen - även om han för två år sedan i omorganisationen av styrelser och nämnder fick flytta över till kulturnämnden - som ersättare.

Men Ingemar har gott om politiska och ideella uppdrag ändå. Han sitter i kyrkorådet i Aspeboda, Falu kyrkliga samfällighet, är ordförande i Smedsbo bystugeförening, vice ordförande för Falucentern och sekreterare i Svenska livräddningssällskapet i Dalarna.

- Så jag är inte direkt sysslolös, menar Ingemar. Och nu, när Anita och jag har flyttat till Smedbo efter pensioneringen, har jag fullt jobb med att renovera torpet vi bor i.

Och är rätta benämningen torp på det huset - då bor nog undertecknad själv närmast i en lada...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons