Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga vägpengar mot "det vassa våldet"

Annons

-I år har vi det riktigt besvärligt på pengafronten. Vi väljer att i första hand åtgärda sidoområden efter de mest trafikerade vägarna, bland annat motorvägar, säger Magnus Axelsson, planerare vid Vägverket region Mälardalen.

Redan 2004 var det tänkt att fem miljoner kronor skulle satsas på att ta bort stenar, träd, stolpar och andra hinder nära riksvägen.

Men hittills har bara ett större antal telefonstolpar tagits ned och ersatts av nedgrävda ledningar.

Ekonomin har satt stopp för vidare åtgärder.

-Det dröjer till minst 2007, säger Axelsson och påpekar att åtgärderna skulle ha utförts tidigare bara Vägverket fått mera pengar än de 20 miljoner som reserverats i år för åtgärder som förbättrar trafiksäkerheten.

-Det är viktigt att göra något åt det vassa krockvåldet, som vi kallar det. Träd och stolpar kan tränga långt in i bilen vid en kollision.

Även om det inte görs något åt riksväg 50 mellan Grängesberg och Kopparberg, så planerar regionen för en del andra arbeten efter 50:an i år. Som tidningen tidigare berättat tänker Vägverket i samarbete med kommunen bygga en rondell i Guldsmedshyttan.

-Och på en sträcka av 12 kilometer från Lindesberg och söderut till Lilla Mon planeras det för mitträcken. Kostnaden för detta beräknas till ungefär 12 miljoner, upplyser Magnus Axelsson.

Nämnas kan att i region Mälardalen ingår Örebro län, Västmanland, Uppsala län och Södermanland. Region mitt, dit Dalarna hör, omfattar även Gävleborgs-, Jämtlands- och Västernorrlands län.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons