Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga tsunamiband saknas

Annons

Säpo har beslutat lägga ner förundersökningen kring hanteringen av tsunamibanden i regeringskansliet, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Inga band saknas, konstaterar Säpo, och det är "ytterst osannolikt" om någon manipulerat de band som fanns.

Det var den 12 oktober 2006 som ett antal databand plockades fram ur ett kassaskåp i Regeringskansliets källare. De hade begärts ut av Svenska Dagbladet, men ytterst få tjänstemän kände till var banden fanns. De var säkerhetskopior av e-posttrafiken till och från Regeringskansliet under tsunamikatastrofen julen 2004 och en tid därefter.

När banden hittades i kassaskåpet uppstod också förvirring om hur många de var och om några av dem varit på avvägar.

Hovrättspresident Johan Hirschfeldt fick omedelbart i uppdrag av statsministern att utvärdera banden. Han fick 150 band. Samtidigt gjorde förvaltningschef Jan Landahl en polisanmälan för att låta utreda om någon gjort sig skyldig till brott i samband med den odokumenterade behandlingen och förvaringen av banden.

Eftersom polisen utgick från att banden kunde innehålla sekretesskyddad information hamnade utredningen på Säpos bord. Den har haft formen av en förundersökning och letts av en åklagare, vars namn varit hemligt. Strax före jul aviserade Säpo att förundersökningen var färdig och att Säpo skulle informera medierna om resultatet. Någon dag senare meddelade man att utredningen fortsatte.

Enligt IT-systemets logglistor säkrades mejltrafiken mellan 20 december 2004 och 19 januari 2005 på totalt 115 band, och alla de finns säkrade, skriver Säpo.

Alla trafik finns på banden.

De övriga fyra band av de totalt 119 som granskats består av trafik som inte är relevant för perioden.

Det sannolika ursprunget till uppgifter som cirkulerat om fler band, är den rekvisition som gjordes av nya band för att ersätta de så kallade tsunamibanden. Den siffran har förmodligen feltolkats, skriver Säpo.

TT

Mer läsning

Annons