Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga svenska vaktbolag i krigszoner

Annons

Svenska myndigheter skärper kraven på vaktbolagen. Före 1 juli måste alla söka om ny auktorisation och får då klart angivet vilka vaktuppdrag de har rätt att utföra. Det bolag som tar andra uppdrag, till exempel säkerhetsuppdrag i krigszoner, blir av med sitt tillstånd.

På det sättet stoppas svenska väktare att arbeta i krisdrabbade områden.

Förra veckan förlorade företaget Dynsec sin auktorisation som utbildningsbolag för svenska väktare, skriver Dagens Nyheters nätupplaga.

I somras dödades en 27-årig svensk som vaktade en konvoj norr om Bagdad i Irak. Mannen arbetade för ett brittiskt företag men var utbildad av Dynsec som i dag inriktar sig på skyddsutbildning för högriskområden.

Efter att ha sett Dynsecs hemsida med automatvapen och explosioner beslutade länsstyrelsen att dra in företagets tillstånd för väktare i Sverige. Sidouppdraget "personskydd av mer offensiv karaktär" går inte att kombinera med auktoriserad utbildning, anser länsstyrelsen.

De företag som lämnar den svenska arbetsmarknaden och helt satsar på internationella högriskområden behöver inga tillstånd från svenska myndigheter.

TT

Mer läsning

Annons