Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga svar om misstänkt Palmevapen

Annons

Undersökningen av revolvern som misstänks ha använts vid mordet på Olof Palme har inte kunnat ge polisen besked om vapnet verkligen är mordvapnet.

Rikskriminalen fick i dag resultatet av den omfattande undersökning som Statens kriminaltekniska laboratorium gjort av den så kallade Mockfjärdsrevolvern.

Vapnet är i så rostigt skick att teknikerna inte kunnat avgöra om det användes vid mordet på Olof Palme.

Revolvern har provskjutits och jämförts med kulor som hittades vid mordplatsen samt med kulor från andra kända brott. Det har inte gått att göra någon DNA-analys eller någon fingeravtrycksundersökning av revolvern eller av de patroner som fanns i vapnet.

Stig Edqvist, Palmegruppens chef, är litet besviken över resultatet.

Nu övervägs möjligheten att ta kontakt med experter i USA och Tyskland. Edqvist utesluter inte att dessa kan besitta andra kunskaper än de svenska experterna.

Stefan Pettersson från SKL tycker att det är bra att polisen nu går vidare, men anser att utsikterna är små att det ska gå att nå något annat resultat av att undersöka vapnet på nytt. Vapnet har enligt honom legat i vattnet alltför länge. Hur länge kan han inte svara på.

Överåklagare Agneta Blidberg tar beskedet om Mockfjärdsvapnet med ro. Hon säger sig inte ha haft några större förhoppningar om ett positivt besked.

Polisen har trots det nedslående beskedet inte gett upp. Utredarna överväger att anlita internationella experter för att få stöd i undersökningen av revolvern. Palmegruppen planerar också att undersöka rostangreppet av vapnet mer grundligt.

TT

Mer läsning

Annons