Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga stora löften från centerpartiet

Annons

Centerpartiet är först ut av partierna i Säters kommun att presentera sitt lokala valprogram.

- Det är viktigt att vi inte lovar en massa saker som vi ej kan hålla, säger Leif Eriksson, egen företagare och en av centerns nya politiker.

Centern vill arbeta för en förbättrad äldre- och handikappomsorg, förbättrad närsjukvård med distriktssköterskor och läkare i varje kommundel.

- Det borde finns tillgång till läkare i varje kommundel någon dag i veckan, säger Finnäs.

Skadegörelser och oväsen i Säters centrum tas upp i programmet. Här vill partiet ge stöd till föräldrautbildning, frivilliga grupper och organisationer. Det ställs även krav på närpolis som ger innehåll åt beteckningen.

- Vi måste lägga fram våra synpunkter och ställa krav när det gäller polisen, förklarar Finnäs.

Inom skolområdet pekas på vikten av hänsynstagande till varje elev och dennes förutsättningar, såväl i grundskola som gymnasium. Gymnasiet vill partiet ska kompletteras med lärlingsutbildning.

En av de nya yngre centerpolitikerna är Maria Enochsson, Stora Skedvi, själv nu klar med sin lärarutbildning.

Hon tycker det är besvärligt att kommunen måste göra sig av med lärare när elevantalet sjunker, men säger samtidigt att det är viktigt att kommunen fortsätter att se till att ekonomin är i balans.

Satsning på grusvägarna och genomfarten genom Säter och att lyfta näringslivs- och turistfrågorna är annat viktigt som centern vill arbeta för.

Inom turismen pekar Emil Nilzon, ny yngre centerpolitiker, på de möjligheter kommunens museer ger, som Biografmuseet, mentalvårdsmuseet, Redskapsmuseet i Stora Skedvi, Guldlistmuseet i Gustafs med flera. Var och ett vänder sig till ganska smala intressegrupper, men tillsammans är de en viktig resurs, förklarar han.

Emil Nilzon ser även naturen som en viktig tillgång för att locka turister.

Centerpartiet har i Säters kommun alltid fått många fler röster i kommunvalet än vad kommuninvånarna gett partiet i riksdagsvalet. Det har legat på närmare 30 procent och vid senaste valet 27 procent.

Partiets företrädare hoppas att trenden håller i sig även i höstens val. Att man lyckats få fler yngre att engagera sig i politiken ses som en stor styrka.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons