Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga pengar upp i rök

Annons

-Tidigare har hela bostadsområdet haft sin värmeförsörjning från en stor elpanna som bara fått köras på nattström. Då det varit riktigt kallt har det varit svårt att få varmvattnet att räcka till framåt kvällarna, säger Rune Andersson, som är driftansvarig för den nya värmecentralen.

Den nya värmecentralen har byggts under hösten, en investering på nio miljoner kronor. Den huvudsakliga värmekällan är en flispanna på 1 000 kilowatt. Som reserv och för sommardrift finns dessutom en oljepanna på 600 kilowatt samt en elpanna på 200 kilowatt i den nya värmeanläggningen.

-Den nya flispannan ska värma 155 lägenheter samt daghemmet på Storbygärdet, berättar Rune Andersson.

På Storbygärdet fanns tidigare också en försöksanläggning för solvärme. Den blev ett misslyckat försök, fungerade aldrig som tänkt, och i dag är den riven.

Den gamla elpannan var drygt 30 år gammal. Den drog så mycket ström att den bara fick vara i drift på nätterna för att inte påverka förbrukningstopparna och därmed priset på el för Malungs elverk. Då det var riktigt kallt kunde detta medföra att varmvattnet inte räckte till när hyresgästerna på Storbygärdet kom hem från jobbet på kvällarna.

Satsningen på flisvärme i Malung är ett naturligt steg. Här finns kunnande och flera decenniers erfarenhet av fliseldning. Dess-utom har ju kommunen, genom sitt stora skogsinnehav, tillgång till flisbränsle på hemmaplan och en egen flisfabrik.

-Beräkningar visar att den nya flispannan kommer att förbruka cirka 3 000 kubikmeter flis per år och det motsvarar cirka 300 kubikmeter olja, säger Rune Andersson.

Värmecentralen ligger på samma plats som tidigare, men har fått en liten tillbyggnad för att få plats med de nya pannorna och flisförråd. Det som märks mest utifrån är dock den 20 meter höga skorstenen som sticker upp.

Malungsföretag har varit engagerade i bygget och installationen av den nya värmeanläggningen. Själva flispannan kommer dock från Finland. I dagarna har man trimmat in fliseldningen så att den ska ha maximal verkningsgrad då kung Bore nyper till.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons