Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga övergångsställen vid "Gudars skymning"

Annons

En bilist ringde till Mora Tidning och frågade om det verkligen är övergångsställen, där gång- och cykelvägarna passerar de fyra vägar som betjänas av rondellen "Gudars skymning". Han menade att om man kommer som bilist söderifrån, kör genom rondellen och stannar för gående som ska över, så riskerar man att orsaka bilköer i rondellen, vilket den är till för att motverka.

MT lät frågan gå vidare till polisen och Vägverket, som ger bilisten rätt. Det är alltså inga övergångsställen vid de fyra passagerna runt rondellen, två på Dalgatan, en på Ribbholmsvägen och en på Per Mats väg.

Kjell Larsson, vid polisens trafikavdelning i Falun, höll med och hävdade att det inte är något övergångsställe där. Kjell ville att vi också skulle prata med en konsult, Åke Svedberg, på företaget Vrebro Trafik i Sågmyra, ett företag som anlitas av Vägverket för utbildning kring trafikfrågor.

På Vrebro Trafik svarade Åke Svedberg lika bestämt att det inte är frågan om övergångsställen.

- Är det inte skyltat och uppmålat, så är det inga övergångsställen. Nedsänkningen i trottoaren och refugen är bara till för att underlätta för gående och cyklister. Det är en så kallad gångpassage.

I och med att det inte är ett övergångsställe, har inte bilisterna väjningsplikt vid dessa fyra passager.

- Där gäller samma regler som om man passerar vilken väg som helst; man ska ta hänsyn till andra trafikanter.

- Det är absolut inget fel att stanna och släppa fram en gående, men bilisterna har ingen väjningsplikt där, som man har vid ett skyltat övergångsställe.

Åke Svedberg vill också betona, att även om bilisterna har väjningsplikt, alltså måste släppa fram de gående, så har de gående inte rätt att bara springa ut i gatan, även om det är ett skyltat övergångsställe.

- Om det blir rättssak efter en olycka vid ett övergångsställe, kan det mycket väl hända att båda parter har felat.

Alltså: de fyra gångpassagerna närmast rondellen är inte övergångsställen och de gående har väjningsplikt för bilisterna, som dock gärna får stanna och vara snälla.

Däremot är det övergångsställen vid kyrkan, vid Domus, vid bion och längre norrut i byn. Där har bilisterna skyldighet att släppa fram de gående som vill över. Men de gående måste se till att bilisterna ser att de vill över gatan. Kanske något att tänka på för oss alla?

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons