Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga kyrkklockor vid vargprotesten

Annons

- Biskopsmötet har uttalat sig för restriktivitet i fråga om klockringning, förklarar Karin Åstrand som är ärkebiskop K G Hammars sekreterare. Ringning i kyrkklockorna bör reserveras för krig och nationella kriser.

Britas Lennart Eriksson som är stiftsrektor i Västerås har läst om manifestationen i Mora.

- Jag tycker det verkar konstigt att ringa i kyrkklockorna vid en sådan demonstration, säger han.

Ärkebiskopen lär väl också få ta ställning till klockringningen då en Calle Blåholtz från Västra Torup e-mejlat till K G Hammar och förklarat att han som kristen och medlem i Svenska kyrkan inte accepterar att kyrkan stöder manifestationen genom att ringa i kyrkklockorna.

Blåholtz företräder en organisation som heter Vargar - ett nätverk för rovdjur i Norden.

"Jag trodde att Svenska kyrkan passerat det stadiet där man ansåg att rovdjuren var något som skapats av djävulen, likväl som man förhoppningsvis slutat tro på häxor.

Om vi nu är satta till att vara jordens härskare bör vi inte för den skull ta bort allt som vi tycker är till men för oss", skriver Blåholtz och pekar på att älgar dödar människor i trafikolyckor medan jägare ondgör sig mer för en vargdödad hund än för en familj som krossats av att en älgkropp flugit in genom vindrutan på bilen.

"Om det är Svenska kyrkans ståndpunkt att rovdjuren ska utrotas och att de som för fram denna tes ska ha stöd med klockringning från kyrkan måste jag överväga om jag kan vara kvar som medlem i kyrkan", skriver Calle Blåholtz.

Nu behöver inte Calle och andra som reagerat på uppgifterna om klockringningen vara bekymrade längre.

I onsdags eftermiddag meddelade kyrkoherde Gunnar Kärrbom att det inte blir någon ringning i kyrkklockorna och att församlingen heller inte ställer upp med någon officiell representant.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons