Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga eftergifter för talibankrav

Annons

Det bör inte ske någon fångutväxling med talibanerna för att få den sydkoreanska gisslan fri.

Det är presidenterna Bush och Karzai ense om efter sitt möte i USA.

George|W Bush har under två dagar stått värd för Hamid Karzai på sitt lantställe Camp David i Marylands bergstrakter.

Karzai beskrev talibanerna som en "besegrad" kraft som inte utgör något hot mot regeringen i Afghanistan. Däremot utgör de ett hot mot barn, hjälparbetare och oskyldiga civila, fastslog Karzai.

Talibanerna lyckades emellertid pressa sig in på mötets dagordning genom att kräva att presidenterna måste släppa namngivna talibanfångar eller finna sig i att ha de 21 kidnappade sydkoreanernas död på sitt samvete.

Men de två presidenterna var överens om inga eftergifter ska göras för talibanerna, sade en talesman för Vita huset på måndagen.

I synen på Iran gick de två männens uppfattningar isär. En intervju med Karzai som CNN sände i söndags fick mången att höja ögonbrynen.

Han talade även om de "mycket mycket goda, mycket mycket nära relationer" som Afghanistan har och vill upprätthålla med Iran.

På en avslutande gemensam presskonferens ombads Bush kommentera Karzais uttalande och sade att Iran "inte är en godhetens kraft" men tillade att den afghanske ledaren "vet bäst vad som sker i hans land".

Ett av samtalsämnena på Camp David var det tilltagande våldet i Afghanistan och hoten från militanta upprorsmakare som gömmer sig i grannlandet Pakistan.

Bush var noga med att vägra utesluta ensidiga amerikanska tillslag ifall specifika underrättelseuppgifter finns om al-Qaida-ledare som gömmer sig i Pakistan.

Bush sade att amerikanska underrättelserapporter tyder på att al-Qaida, som har slagit läger i laglösa pakistanska klansamhällen längs gränsen till Afghanistan, har planerat att mörda president Pervez Musharraf.

Frågan om ett amerikanskt militärt ingripande i området _ en kränkning av Pakistans suveränitet _ har dock skapat en diplomatisk fnurra mellan Washington och Islamabad.

TT

Mer läsning

Annons